top of page

Ce este animatia?

Animația constituie o iluzie optică a mișcării, creată prin derularea unor imagini reprezentând elemente statice ale acesteia. În producția cinematografică, acest termen se referă la tehnici prin care fiecare secvență a unui film este realizată individual, deci o analiză a mișcarii . Aceste secvențe pot fi imagini desenate și apoi fotografiate, fotografii consecutive făcute unui obiect în mișcare cu ajutorul unui aparat de filmat, ori pot fi generate cu ajutorul computerului.

Când secvențele sunt derulate una câte una cu o anumită viteză (în cinematografie cu o frecvență de 24 imagini/secundă), deci o sinteză a mișcării, rezultă o iluzie de mișcare continuă, prin exploatarea unor factori psihologici ai vederii, memoria asociativă și persistența retiniană.

Originile animatiei

Istoria animației a început cu mult timp înaintea dezvoltării cinematografiei. Inițial erau folosite jocul cu umbre și lanterna magică, care ofereau niște show-uri populare cu ajutorul mișcării mâinilor, sau a unor mecanisme minore. În 1833, discul stroboscopic a introdus principiile stroboscopice ale animației modern, care decenii mai târziu, vor fi fundamentale pentru cinematografie.

 Animația desenată de mână a fost tehnica dominantă de-a lungul secolului 20, și a devenit cunoscută drept animația tradițională.

 Spre sfârșitul celui de-al doilea mileniu, animația computerizată a devenit technica dominantă în majoritatea regiunilor de pe glob. Animația computerizată este asociată în general cu un aspect tridimensional și detaliat.

bottom of page